Micellen spelen een belangrijke rol in je lichaam bij de opname van werkzame stoffen en vitamines uit voedsel.

Bekijk alle producten

Micellen spelen een belangrijke rol in je lichaam bij de opname van werkzame stoffen en vitamines uit voedsel.

Bekijk alle producten

Wat zijn micellen?

micellen
  • Worden door het lichaam zelf in kleine hoeveelheden aangemaakt
  • Verpakken moeilijk oplosbare stoffen in zogenaamde 'pakketjes'
  • Zorgen voor specifieke aflevering van voedingsstoffen en vitamines
  • Vormen een natuurlijke bescherming bij opname van voedingsstoffen

De werking van micellen uitgelegd

Micellen zijn oppervlakte-actieve stoffen, opgebouwd uit een aantal moleculen in water. Ze spelen een belangrijke rol bij de opname van werkzame stoffen uit voedsel in het lichaam. Micellen hebben een hydrofiele (waterminnende) kop, die water aantrekt en vet afstoot. Daarnaast hebben micellen een lipofiele (vetminnende) staart, wat inhoudt dat deze vet aantrekt en water afstoot. De koppen zitten aan de buitenkant van de micel en de combinatie van deze unieke eigenschappen zorgt ervoor dat micellen handige ‘pakketjes’ vormen die bepaalde stoffen in je lichaam ongehinderd op hun bestemming brengen. Nog voordat deze kunnen worden aangetast door het maagzuur!

wat zijn micellen 1
wat zijn micellen 2

De meest bekende werking zoals die van micellen is die van zeep. De micellen in zeep zorgen ervoor dat vetten worden 'ingepakt' als pakketjes, waarna deze met water van de huid kunnen worden gespoeld. Op gelijke wijze pakken micellen moeilijk opneembare stoffen uit onze voeding in en worden ze beschermd tegen o.a. maagzuur en galzouten.

wat zijn micellen

Het mengen van vetachtige stoffen en water: zonder micellen

Normaal gesproken kunnen vetachtige stoffen en oliën niet gemengd worden met water. Deze stoffen blijven op het water liggen. Om deze stoffen toch met water te kunnen mengen, worden er emulgatoren aan producten toegevoegd. Een emulgator is een stof die helpt bij het mengen van twee stoffen die normaal gesproken niet of moeilijk mengbaar zijn. Op die manier wordt een emulsie gevormd. In voedingssupplementen zijn emulgatoren echter ongewenst, aangezien het vaak om (synthetische) additieven, E-nummers en polysorbaten gaat.

olie-extract zonder micellen

olie-extract

olie in water zonder micellen

olie in water

olie en emulgator in water zonder micellen

olie en emulgator in water

olie verpakt in micellen in water

olie, verpakt in micellen in water

Wanneer je een gemengde vloeistof bij gebruik van een emulgator een tijdje laat staan, zal de 'opgeloste' stof zich langzaam scheiden van het water en in de oorspronkelijke vorm terugkeren. Je ziet dat de vetachtige stof weer als een aparte laag bovenop het water blijft liggen. Om dit op te lossen worden vaak (synthetische) hulpstoffen toegevoegd aan producten.

Het oplossen van vetachtige stoffen in water: met micellen

Wanneer vetachtige stoffen worden verpakt in micellen, lossen deze stoffen probleemloos op in water. De oplossing is zeer stabiel. Wanneer je de met water gemengde stof een tijd laat staan, zal deze volledig vermengd / opgelost blijven en niet scheiden of bezinken. In 1 druppel (0,05 ml.) bevinden zich ongeveer 500 miljoen micellen. De micellen zijn dus niet met het blote oog te zien. Bij het oplossen met micellen hoeven geen schadelijke additieven of emulgatoren te worden gebruikt.

500 miljoen micellen

Probleemloze oplossing van vetachtige stoffen in water dankzij micellen

Wil je meer weten over de bijzondere MyCell Enhanced Technology®?

Lees meer over MyCell Enhanced®Bekijk alle producten
Section
Je bent succesvol ingeschreven voor onze nieuwsbrief
Dit e-mailadres is geregistreerd