Vitamine B12-tekort aanvullen

Een vitamine B12-tekort heeft vervelende gevolgen voor lichaam en geest. Een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot een vorm van bloedarmoede. Dit noemen we Pernicieuze Anemie. Het lichaam maakt door een tekort aan vitamine B12 te weinig rode bloedcellen aan. Rode bloedcellen zijn erg belangrijk, want deze zorgen ervoor dat er voldoende zuurstof bij je organen terechtkomt. Het is dus van groot belang voor lichaam en geest om je vitamine B12 level op peil te houden.

Een tekort aan vitamine B12 kan tot de volgende klachten leiden:

 • Tintelingen in de vingers en tenen
 • Paraestesie (prikkelend / brandend gevoel)
 • Geheugenverlies
 • Coördinatiestoornissen
 • Verstoord bewegingspatroon
 • Spierzwakte in de benen
 • Vermoeidheid, slaperigheid
 • Verminderde pijnbeleving, reuk en smaak
 • Dementie, verwardheid
 • Psychose, paranoia, hallucinaties
 • Zenuwpijn, ‘op watten lopen’
 • Spiertrekkingen, spierkrampen 

Wat is vitamine B12 eigenlijk?

Vitamine B12 staat ook wel bekend als cobalamine. Het dankt zijn naam aan het metaal ‘kobalt’. Dit metaal zit in het centrum van vitamine B12. Vitamine B12 wordt gemaakt door micro-organismen in ons lichaam. Het menselijk lichaam kan vitamine B12 aanmaken door de micro-organismen in de darm, maar dit gebeurt in een deel van de darmen waar het niet meer kan worden opgenomen. We zijn dus afhankelijk van vitamine B12 die we binnenkrijgen via onze voeding.

Vitamine B12 zit van nature alleen in vlees, vis, eieren en zuivel. Mensen die geen dierlijke producten eten, zoals vegetariërs of veganisten lopen het risico op een vitamine B12-tekort. Vitamine B12 is essentieel voor allerlei systemen in ons lichaam. De gezondheid van het zenuwstelsel, het immuunsysteem, het hart-en vaatstelsel en het maag-darmstelsel.

Hoe ontstaat een tekort aan vitamine B12?

Vitamine B12 is een water-oplosbare vitamine waarvan ons lichaam een voorraadje opslaat. Die voorraad is voldoende voor gemiddeld 3 tot 9 jaar. Wanneer de voorraad vitamine B12 in ons lichaam op raakt, daalt de bloedwaarde en ontstaat een vitamine B12 tekort. Een tekort aan vitamine B12 ontstaat dus nooit plotseling. Dit gebeurt geleidelijk.

Er zijn 4 oorzaken waardoor een tekort aan vitamine B12 kan ontstaan:

 1. Verminderde vitamine B12 inname (geen of te weinig dierlijke producten in de voeding)
 2. Een verstoorde vitamine B12 opname
 3. Aangeboren stoornis in de vitamine B12 stofwisseling
 4. Overige oorzaken, zoals bijvoorbeeld het gebruik van lachgasballonnen of alcohol

Hoe los je een vitamine B12-tekort op?

Soms is de oorzaak van een vitamine B12-tekort gemakkelijk te achterhalen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij veganisten of na het gebruik van lachgasballonnen of alcohol. In andere gevallen kan het achterhalen van de oorzaak van het tekort erg moeilijk zijn. De meeste aangeboren oorzaken zijn echter niet weg te nemen, waardoor blijvende behandeling noodzakelijk is. De diagnose moet in dat geval te allen tijde gesteld worden door een arts.

Bij niet-aangeboren oorzaken kan een vitamine B12-tekort gelukkig vaak behandeld en verholpen worden door aanpassingen in dieet en leefpatroon en eventueel de inname van extra vitamine B12. 

Kies je voor een vitamine B12-supplement?

Reguliere/conventionele vitamine B12 supplementen hebben een gemiddelde lichaamsopname van slechts 7 à 8%. Het overgrote gedeelte vitamine B12 wordt bij deze supplementen dus afgevoerd door je lichaam. Dit is natuurlijk erg zonde van de werkzame stof in het supplement. Het is zo ook erg lastig om een tekort aan vitamine B12 aan te vullen.

Kies een vitamine B12-supplement met maximale lichaams-opname!

Uni Swiss Pharma heeft in het eigen laboratorium in Zwitserland de gepatenteerde MyCell Enhanced Technology® ontwikkeld. Door deze technologie wordt de lichaamsopname van vitamine B12 verhoogd tot wel 99%. Uniek in werking en uniek op de markt! In 2018 is de MyCell Enhanced Technology® in Madrid bekroond met de CPhi-award. Velen beschouwen deze prijs als de ‘Oscar’ van de farmaceutische industrie.

Onze vitamine B12 werkt tot 20x sneller en beter dan je gewend bent!

Iets voor jou?

C-O-C mix

€24,90

C-D-E mix

€24,90

Vitamine C

€23,90

Vitamine D

€24,90

Vitamine B12

€24,90

Kurkuma

€23,90

Gember

€24,90

Omega 3-6-9

€24,90

Propolis

€24,50 €24,90
Je bent succesvol ingeschreven voor onze nieuwsbrief
Dit e-mailadres is geregistreerd